BIO

Dian de Jong

Ruerd Bakker

Ruerd (23) is de drummer van SMÛK. Hij begon bij SMÛK als een jonge hond met bergen enthousiasme en weinig ervaring. Nu, drie jaar later, is hij een jonge hond met bergen enthousiasme en veel meer ervaring. En dat is te merken. Hoewel je nog steeds aan het tempo kunt merken hoe leuk Ruerd het nummer vindt (hoe sneller, hoe leuker), heeft hij de grootste stappen gemaakt van iedereen.
Vaak komt Ruerd in de studio of in de bandbus met de opmerking: Kennen jullie dit nummer ook? Kennen jullie deze band ook? Het antwoord is standaard ‘nee’. Ruerds liefde voor alternatieve muziek en zijn bijzondere collectie aan LP’s, zorgt er voor dat hij ieder meisje intrigeert. Of zijn het toch zijn uitstekende verleidingsskills?
Expressieve drummers zie je niet vaak, maar dit is er zo één. Ruerd is een one-man-show achter het drumstel; dan staat hij weer, dan rent hij weer, dan springt hij weer. En oh ja, sta je in het publiek en pakt hij zijn koebel (cowbell) er bij? Let dan goed op, want dan kan hij wel eens je kant op komen.

Jarin de Jong

Jarin (23) is de gitarist van SMÛK. Nadat hij na het CIOS een jaar de paaltjes naast de snelwegen blinkend schoon heeft gepoetst, heeft hij toch de keuze gemaakt om Sociaal Pedagogische Hulpverlening te gaan studeren in Leeuwarden.
De overige bandleden hebben al heel wat euro’s verloren in de weddenschappen om zijn snaren. Echte SMÛK-fans weten namelijk als geen ander, dat het altijd maar weer afwachten is, wanneer zijn eerste snaar breekt. Zijn enorme energie waardoor dat steeds gebeurt, is ook zijn grootste charme. Als Jarin op het podium staat, weet je zeker dat je altijd een non-stop show hebt om naar de kijken. Af en toe verrast hij ons eens met een rapnummer en ook daarin stopt hij al zijn onvermoeibaar enthousiasme.
Jarin is een beetje de band-nerd. Elke week komt hij wel weer met een nieuw apparaatje of een nieuwe app waar hij dan weer van alles mee wil proberen. Bij Jarin thuis staat dan ook de opname- en repetitieapparatuur, want hij kan door de week wel uren prutsen met al zijn speelgoed (soms tot ongenoegen van vrienden en familie).

Sjoerd Hiemstra

Sjoerd (23) is de toetsenist van SMÛK. Omdat hij Docent Muziek studeert in Groningen, worden er regelmatig termen door de studio gegooid die niemand begrijpt, maar waarvan je aan zijn gezicht kan zien hoe blij hij er van wordt (“OMG, dat is perfect want B is de parallele majeur van…. G# mineur!”).
Sjoerd heeft één grote liefde, zijn NORD. In principe mag de rode tas met inhoud maar door één persoon in- en uitgeladen worden en dat is door Sjoerd zelf. Maar opvoeden is ook loslaten, dus dat lukt steeds hem beter (hoewel hij altijd nog drie keer checkt of alles goed ligt als iemand anders NORDje heeft ingeladen).
Iets wat je misschien niet weet over Sjoerd, is dat Sjoerd aspiraties heeft in het modellenvak. Al meerdere fotografen spreken van zijn enthousiasme en initiatief (“Mag ik misschien ook iets met m’n handen doen?”). Maar ja, wat wil je ook met zo’n kaaklijn?
Oh en mocht je hem even kwijt zijn, dan hangt hij waarschijnlijk aan zijn piano tijdens het soleren.

Simon Graven

Simon (23) is de bassist van SMÛK. Hij komt uit Hommerts en wordt regelmatig begroet met: ‘Hoi Meester Simon’, omdat hij middenin zijn PABO-studie zit.
Of we nou een driegangendiner aangeboden krijgen of een frikadel speciaal kunnen halen in de snackbar, Simon heeft altijd twee broodjes mee, want als hij honger heeft, dan wil je hem liever niet tegen komen.
Ook heeft hij een geheime liefde voor Nederlandse muziek in de categorie van Django Wagner.
Simon is in charge of de financiën en de logistiek. Hierbij is een veelgebruikte term: Simons kwartiertje. Simon komt namelijk liever 10 minuten te vroeg dan 1 minuut te laat, dus rekent hij altijd een kwartier extra in de reis/opbouwtijd. En gelukkig maar, want hier hebben we vaker wél dan geen gebruik van hoeven maken.